Světový den diabetu

Světový den diabetu se připomíná 14. listopadu. Česká lékárnická komora (ČLnK) se dotohoto dne zapojí stejně jako v předchozích letech, zejména v oblasti poradenství k racionální výživě a správném užívání léků při onemocnění diabetem.
 
Diabetes je pro svůj vysoký výskyt v populaci a závislost na negativních jevech současného způsobu života pokládán za civilizační onemocnění. K jeho vzniku totiž ve většině případů přispívá život ve stresu, nadměrný příjem energie, nevhodné složení potravy a nedostatek pohybu, tedy faktory, které také velmi často vedou k obezitě. Pouze asi u 8 % diabetiků se onemocnění rozvine na základě vrozených genetických dispozic nebo nějaké druhotné příčiny (např. postižení slinivky břišní, po užívání některých léků aj.). Nevhodný životní styl však může uspíšit vznik diabetu a komplikovat průběh onemocnění.
 
Základní příčinou cukrovky je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat životně důležitý hormon inzulin, který je zodpovědný za přeměnu stravy v energii. Základní úlohou inzulinu je "vychytávat" cukr z krve a předávat ho životně důležitým orgánům a tkáním.

Hlavním tématem Světového dne diabetu v roce 2015 je zdravá výživa. Ta je jedním ze základních kamenů v prevenci a léčbě diabetu. Správně zvolená dietní opatření významně přispívají k omezení následků tohoto onemocnění. Lékárníci proto připravili pro pacienty rozšířené poradenství v oblasti racionální stravy a to i s ohledem na další užívané léky či jiná onemocnění.
 
Mezi základní pravidla racionální výživy patří pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů, pravidelnost v jídle (3-5x denně), dostatečný příjem tekutin (1,5 – 2,0 l denně či dle individuálních potřeb), omezení příjmu alkoholu (nejlépe úplná abstinence), dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny (nejvíce vlákniny se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích, bramborách), omezení příjmu živočišných tuků v potravě, obecně tučných potravin – tučných sýrů, uzenin, smažených jídel a druhotně zpracovaného masa, jako jsou uzeniny, paštiky, sekaná nebo hamburgery.

Racionální strava je v kombinaci se správným užíváním léků a dodržováním režimových opatření zásadně důležitá pro prevenci komplikací diabetu a pro potlačení rozvoje dalších souvisejících onemocnění. Pacienti se mohou s důvěrou obrátit na lékárníky, kteří jim rádi poradí nejen s vhodným jídelníčkem, ale také s kombinací stravy a užíváním léků, vysvětlí také důležitá preventivní opatření proti rozvoji komplikací diabetu.
Kategorie: 
Hodnocení: 

HaSIM newsletter

Mějte přehled o našich novinkách!